banner

-----------------------

Wat is het SMET-kastje?

Het SMET-kastje is een goed afgesloten doos met daarin de technologie verwerkt. Het kastje zendt gedurende de dag ieder uur een aantal trillingen uit die bepaalde bacteriƫn kunnen onderdrukken. Deze trillingen zijn per toeval ontdekt en er is meermaal aangetoond dat deze zeer positieve gevolgen heeft ter bestreiding en preventie van para.

SMET

Hetzelfde idee als bij een radio

U kunt het vergelijken met een radiosignaal die ook gebruik maakt van elektromagnetische trillingen. Het enige verschil is dat deze trillingen het vee gezond kunnen houden.

Werkt voor koeien, geiten en schapen

Het kastje heeft aantoonbare positieve effecten op koeien, geiten en schapen. Voor deze dieren wordt het kastje namelijk al gebruikt. Het wordt nog niet gebruikt voor andere diersoorten, waardoor we daarover nog geen uitspraak kunnen doen.


Wat zijn de effecten?

Het belangrijkste effect is het onderdrukken van paratuberculose bacteriƫn. Bijkomende effecten zijn het onderdrukken van mastitis en andere ziekten. Effecten op mastitis zijn redelijk zichtbaar en voor andere ziektes is er slechts een groot vermoeden.

Een negatief effect is nog niet ontdekt of aangetoond.

Is het wetenschappelijk aangetoond dat het kastje werkt?

Er is geen wetenschappelijk onderzoek geweest naar het kastje. Er is een aanvraag ingediend bij de gezondheidsdienst, maar deze is afgewezen, vanwege de hoge kosten. De GD was in het algemeen niet negatief over het kastje. Verdere informatie vindt u onder het kopje 'Brief GD'.

Welk onderhoud komt er na aankoop bij kijken?

Er is slechts 1 ding dat u hoeft te doen: de batterij 2 keer per jaar vervangen (kosten ongeveer 5 euro). Het kastje zelf vereist geen onderhoud. Veruit de grootste meerderheid van de kastjes werkt dan ook vlekkeloos vanaf de aankoop. Wel is het belangrijk dat het vervangen van de batterij ook werkelijk gebeurt.

 

SMET is een afkorting voor Stimulated Magnetic Energy Technology.

 

De weerstand van de koeien zal door het kastje verhogen.